Het weer in Lissabon
Click for Lissabon, Portugal Forecast

Arke.nl
Aanmelden Nieuwsbrief

Portugal Toerisme - Engels home | sitemap | contact   

Portugal is het westelijkste land van continentaal Europa. Portugal beslaat omstreeks 16 procent van het Iberisch Schiereiland. Spanje is Portugals enige buurland. Portugal is een onmiskenbaar maritiem land, met een lange Atlantische kust.

Geografie en klimaat

Portugal ligt in het zuidwesten van Europa op het Iberisch Schiereiland, ingeklemd tussen de Atlantische Oceaan en Spanje. Het land heeft een totale oppervlakte van 91.906 km2  en is daarmee bijna tweeėnhalf keer zo groot als Nederland. Het eiland Madeira en de Azorenarchipel behoren eveneens tot het Portugese grondgebied.

Hoewel Portugal tot de kleinere landen van Europa behoort, is het geografisch en klimatologisch opvallend divers. Ruwweg kan het land in drieėn worden gedeeld.
Ten eerste is er het gebied tussen de grensrivier de Minho en het Spaanse Galiciė in het noorden en de rivier de Douro in het zuiden.In het midden van Portugal bevinden zich de bergachtige Beira Alta, de Beira Litoral en de Beira Baixa. In dit gebied ligt de belangrijkste bergketen van Portugal, de Cordilheira Central, die op het hoogste punt bijna 2.000 meter hoog is (Sierra da Estrela). Tot aan de Atlantische kust loopt hier vervolgens het middengebergte de Estremadura. Beide gebergten zijn een voortzetting van het (Spaanse) Castiliaans Scheidingsgebergte.
In het westelijk middengedeelte zijn de uitgestrekte laagvlakten van de rivier de Taag (Tejo) en de rivier de Sado gesitueerd. Aan de monding van de Taag ligt de hoofdstad Lissabon (Lisboa).
Ten slotte is er het gebied van Zuid-Portugal, de streek van de Alentejo (letterlijk: aan de overzijde van de Taag) en de Algarve. Tot de Alentejo behoren niet alleen de dunbevolkte, dorre laagvlakten die zich uitstrekken tot aan de grens met Spanje, maar ook het kustgebied aan de Atlantische Oceaan onder Setubal. Hier ligt Sines, een snelgroeiende stad met een uitgebreide petrochemische industrie en een terminal voor mammoettankers. De zeewering bij Sines met zijn lengte van 2,4 kilometer behoort tot de grootste ter wereld. De Algarve, de smalle zuidkust met Arabische invloeden, is sinds de jaren zestig een toeristische trekpleister van formaat.

Klimaat
In Portugal zijn drie klimaatzones te onderscheiden. Het noordwesten heeft gematigde winters, korte zomers en overvloedige regenval. In het noordoosten overheerst een landklimaat met lange, koude winters en hete zomers, terwijl het zuiden een typisch mediterraan klimaat heeft: een droog weertype met zachte, kortdurende winters en hete, lange zomers. In de rest van Portugal zorgt de noordenwind in de winter voor verrassend lage temperaturen. Door toedoen van de continentale windstromen uit het Iberische achterland komen vooral in het binnenland grote temperatuurschommelingen voor. De temperatuur aan de zuidkust ligt over het algemeen tussen de 10°C in de winter en de 35 tot 40°C in de zomer. De heetste maand is augustus met een gemiddelde dagtemperatuur tussen de 17 en 28°C, de koudste en natste maand is januari met een gemiddelde temperatuur overdag tussen de 8 en 14°C.

Bron: EVD-informatieMeer informatie: | Adverteren | Disclaimer